Op stap met Memling
Treed in het spoor van Hans Memling
Ontdek het Brugge van de 15e eeuw door de ogen van Hans Memling en zijn tijdgenoten, die je meenemen langs 14 plekken die zijn leven en werk vormgaven. Luister naar verhalen over elke locatie en stel je vragen rechtstreeks aan Memling via de interactieve chatbot!
Ontdek meer in de Erfgoedapp
Treed in het spoor van Hans Memling met de Closer to Memling stadswandeling
Met de gratis ErfgoedApp ontdek je cultureel erfgoed op een interactieve manier. Volg de stadswandeling en duik in de verhalen van de stad, begeleid door boeiende audiofragmenten. Heb je vragen over de locaties of over Hans Memling? Stel ze aan de chatbot en krijg meteen antwoord. Zo heb je jouw eigen persoonlijke gids op zak!
Download de gratis route in de ErfgoedApp en ontdek waar de meester-schilder in Brugge leefde en werkte.
Hoe begin ik?
Stap 1: Download de ErfgoedApp
Stap 2: Open de app, klik op het kompas en download de Memlingroute
Stap 3: Open de kaart en verken de stadswandeling
Zin in een extra uitdaging?
Ga op pad met de Closer to Memling geocache
Ga op speurtocht door de stad, los de raadsels op en verzamel alle elementen van het Ursulaschrijn!
Wat is geocaching?
Geocaching is een actief spel waarbij je met behulp van GPS-coördinaten of via de app op zoek gaat naar verborgen “schatten” – ook wel caches genoemd – die zijn verstopt. Aan elke cache is een opdracht verbonden. Los alle raadsels op en verzamel je informatie bij de eindcache.
Om te beginnen heb je alleen een gratis geocaching-account en de Geocaching®-app of een GPS-apparaat nodig.
Hoe begin ik?
Stap 1: Maak een account
Stap 2: Vind een geocache
Stap 3: Deel online je ervaringen
Download de Memlingroute
Geen smartphone? Geen probleem! Je kunt ook op de traditionele manier aan de slag. Download eenvoudig de kaart met alle haltes via de onderstaande knop.
Burg
Ik, Maarten Van Nieuwenhove, kom net van bij Hans Memling. Hij toonde me voor het eerst het portret dat hij van mij schilderde. Hij heeft me naast de Heilige Maagd en het kindje Jezus afgebeeld. ‘Ik ben zelf ook tevreden’, zei meester Memling toen ik goedkeurend knikte. ‘Kijk naar je zelfverzekerde houding, je fluwelen wambuis en met bont bezet overkleed. Ze tonen wie je bent, een man van stand, klaar voor de macht.’ Hij had gelijk. Ooit wil ik burgemeester worden en wat kan mij hier beter bij helpen dan zo’n verfijnd portret van een van de beroemdste schilders van Brugge? Iedereen met geld of macht doet dit. Niet alleen onze rijke kooplieden en andere bezoekers, maar ook onze kerken en kloosters komen vaak bij Memling terecht.
Hof Bladelin
Ik heb het vandaag, anno 1470, steeds moeilijker om me geen zorgen te maken over de oorlogen die onze hertog Karel de Stoute voert. Ikzelf, Tommaso Portinari, directeur van de Florentijnse Medicibank, blijf voorlopig wel borg staan voor deze geldverslindende expedities. In ruil geniet ik natuurlijk van heel wat aanzien en voordelen. Zoals van dit prachtige gebouw waar we al sinds 1465 gebruik van maken. De Bourgondische topdiplomaat Pieter Bladelin liet het bouwen, en het past perfect bij het prestige van onze bank. Zo kan je ook onze band met Hans Memling begrijpen, een schilderij van hem heeft niet alleen weerklank in deze stad, maar ook ver daarbuiten, tot in onze geboortestreek.
Sint-Jakobskerk
Mijn naam is Adriane de Vos. Vandaag, in het late voorjaar van 1483, wordt mijn man, bonthandelaar Donaas de Moor, begraven. De plechtigheid gaat door in onze Sint-Jakobskerk, dat spreekt vanzelf. Als diepgelovigen en liefhebbers van de kunsten hebben mijn man en ik de afgelopen jaren immers stevig in de aankleding van onze parochiekerk geïnvesteerd. Zo heeft mijn man het hoogaltaar en een deel van het koorgestoelte aan de kerk geschonken, naast een aantal glasramen en altaarstukken. Het is voor dat hoogaltaar dat mijn man zijn laatste rustplek krijgt.
Museum Sint-Janshospitaal
Mijn naam is Agnes Casembroodt en vandaag, in 1488, mag ik, als overste of priores van het Sint-Janshospitaal, jou verwelkomen. In dit hospitaal krijgen pelgrims, armen en zieken zielenzorg en soms ook lichamelijke verzorging. Ja, ons werk wordt gewaardeerd, zeker in deze donkere periode waarin Maximiliaan van Oostenrijk een tweede opstand van onze stad probeert de kop in te drukken. Mensen hebben, meer dan ooit, nood aan meditatie en gebed. Daarom hebben we meester Hans Memling een aantal werken laten maken. Ik ben trots dat we, door die te tonen aan de mensen, hen kunnen helpen in hun bede tot God. Momenteel werkt hij nog naarstig aan ons Ursulaschrijn, waarop ik ook word afgebeeld. Net zoals op het groot altaarstuk met Johannes de Doper en Johannes de Evangelist.